Oldalak

2017. április 27., csütörtök

A gazdag ifjú

A gazdag ifjú

Márk 10, 17-27.

17.  És mikor útnak indult vala, hozzá futván egy ember és letérdelvén előtte, kérdezi vala őt: Jó Mester, mit cselekedjem, hogy az örökéletet elnyerhessem?

18.  Jézus pedig monda néki: Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó, csak egy, az Isten.

19.  A parancsolatokat tudod: Ne paráználkodjál; ne ölj; ne lopj; hamis tanubizonyságot ne tégy, kárt ne tégy; tiszteljed atyádat és anyádat.

20.  Az pedig felelvén, monda néki: Mester, mindezeket megtartottam ifjúságomtól fogva.

21.  Jézus pedig rátekintvén, megkedvelé őt, és monda néki: Egy fogyatkozásod van; eredj el, add el minden vagyonodat, és add a szegényeknek, és kincsed lesz mennyben; és jer, kövess engem, felvévén a keresztet.

22.  Az pedig elszomorodván e beszéden, elméne búsan; mert sok jószága vala.

23.  Jézus pedig körültekintvén, monda tanítványainak: Mily nehezen mennek be az Isten országába, a kiknek gazdagságuk van!

24.  A tanítványok pedig álmélkodának az ő beszédén; de Jézus ismét felelvén, monda nékik: Gyermekeim, mily nehéz azoknak, a kik a gazdagságban bíznak, az Isten országába bemenni!

25.  Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, hogynem a gazdagnak az Isten országába bejutni.

26.  Azok pedig még inkább álmélkodnak vala, mondván magok között: Kicsoda idvezülhet tehát?

27.  Jézus pedig rájuk tekintvén, monda: Az embereknél lehetetlen, de nem az Istennél; mert az Istennél minden lehetséges.

Gazdag ifjú, aki gyermeksége óta megtartotta a törvényt, Istennek tetsző életet élt, és még Jézust is jó mesternek hívta. Pedig jó csak egyedül az Isten ...ezzel Őt Istenek tartotta. És a kérdése Jézushoz, hogyan üdvözülhet, hogyan mehet be a menybe, hogyan lehet örök élete.A kérdés ugyanaz, mint az előbb...Mi az a közelség, mi az a kapcsolat, ami lehetővé teszi, hogy a menny részesévé váljunk. Itt a válasz... Add el mindened, oszd szét a szegények között és kövess engem,és kincsed a mennyben kezd el gyűlni, nem itt a földön. -mondta Jézus.
Mit jelent ez nekünk? Egy olyan kapcsolatot, amiben rá tudjuk hagyni az életünk biztonságát, anyagi jólétét, terveinket Istenre. Követjük Jézust, és egy dinamikus hitet kezdünk el gyakorolni Istennel. Amit mond, megtesszük. Lásd Péter a halfogásnál, vagy a kánai menyegzőnél a vizeskorsók. Ezt a mennyei jelenlétet és csodákat ajánlotta fel a gazdag ifjúnak Jézus. De ő nem tudott kilépni a hajóból úgy, mint Péter. Benn maradt, és markolta az evezőket. Mert Jézus az emberi lehetetlenség helyett az Istennél minden lehetségest ajánlotta neki azzal, hogy a vagyonát ossza szét.

Sokszor van, hogy nekünk is mond valamit Isten, és ennyire nem értjük mit mond, ahogyan ez a gazdag ifjú nem értette Jézust. Nem értette, hogy nem elvenni akarja tőle a vagyonát, hanem, neki akarja adni a mindent. Ha földi viszonylatokban gondolkodunk, a dolgaink felől, akkor csak ennyire vagyunk képesek. Emberi dimenziók, törvényszerűségek fogják meghatározni a döntéseinket. De ha felemelkedünk a menny látószögébe, akkor megértjük Jézus szavait, mit kér tőlünk, és a döntéseinket hit által tudjuk meghozni. És nem kell hátat fordítani Jézusnak, és ott hagyni, hanem el tudunk vele menni, meg tudjuk tenni, amit kér, mert nem lesz bennünk félelem, mert a teljes hit kiűzi a félelmet. Tudunk hinni. mert bízunk a mindenség Urában, aki mindent megtehet, és minden lehetséges nekem, mert hiszek.

Minden lehetséges nekem, mert hiszek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése