Oldalak

2017. október 27., péntek

Kereszthordozás




"Megy vala pedig Jézussal  nagy sokaság; és megfordulván, monda azoknak:Ha valaki én hozzám jő, és meg nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom. És valaki nem hordozza az ő keresztjét, és én utánam jő, nem lehet az én tanítványom." 
Lukács 14, 25-27

Milyen érdekes, nagy sokaság követi, és egyszer csak megfordul velük szembe, és ezt mondja: tagadd meg szeretteidet, saját lelked kívánságait, és vegyed fel egy keresztet. Hát ezzel nem a népszerűségét munkálta...
Legyen az életünk olyan, mint ami mindig valami halált hordoz magán? És csak ekkor van közünk hozzá? Hát Jézus nem a jólétem akarja? Nem a szeretet Istene? Hogyan értsem ezt?
Bizony valahogy így. Akik megismerték Istent, és behívták Őt az életükbe Úrnak, abban a pillanatban nem e világ fejedelmének hatalma alá tartoznak. Kiragadja őket Jézus ebből a világból és átviszi az Ő szerelmes fiának országába. Ettől kezdve mint nemkívánatos személyek jelennek meg az ördög előtt. Támadandó, elhallgattatni való, harcképtelenné kell tenni. Egy harci helyzetbe csöppen az, aki megtér a szeretet urához. És aki nem hajlandó felvenni az ellenséggel a harcot, azt visszarántja az ellenség a saját térfelére. Tehát harcossá akar kiképezni minket az Úr. Egy harcos meg sohasem puhány. Erős a cselekedeteiben, döntéseiben és beszédében.
Mit kell meggyűlölni? Az emberi érzelmeket és emberi indítékokat. Mennyei indítékra kell cserélni és mennyei érzelmekre. Mert a mennyei szeretet, és érzelem és indíték minden  /emberi/ értelmet felül halad. És itt állhat egy jó tanács is:


"Az odafelvalókkal törődjetek, nem a földiekkel." 
Kolossé 3, 2 

Mert az isteni szeretet az kemény, erős, határozott, célirányos, megalkuvást nem tűrő. Azt kéri Isten, hogy ezt a szeretetet tegyük magunkra. 

"Tégy engem mintegy pecsétet a te szívedre; mintegy pecsétet a te karodra; mert erős a szeretet, mint a halál; kemény, mint a sír a buzgó szerelem; lángjai tűznek lángjai, az Úrnak lángjai." 
Énekek Éneke 8, 6 

És hordozzuk a keresztet. Ami azt jelenti, soha ne felejtsük el halálba adni, és ott tartani a testi indítékainkat, vágyainkat, indulatainkat. Hordozzuk a keresztet! Ne tegyük le! Ez fáradság és teher, de ez az, ami lehetővé teszi azt, hogy tanítványok lehessünk.


"Az igének pedig megtartói legyetek és ne csak hallgatói, megcsalván magatokat Mert ha valaki hallgatója az igének és nem megtartója, az ilyen hasonlatos ahhoz az emberhez, aki tükörben nézi az ő természet szerinti ábrázatát: Mert megnézte magát és elment, és azonnal elfelejtette, milyen volt.
De aki belenéz a szabadság tökéletes törvényébe és megmarad amellett, az nem feledékeny hallgató, sőt cselekedet követője lévén, az boldog lesz az ő cselekedetében."  
Jakab 1, 22-25

Mert Isteni cselekedeteket fog véghezvinni, és még nagyobbakat is, mint Jézus. Ez az, amikor hajlandó vagy mennyei módon gondolkodni a dolgaidról. Légy áldott most a döntésedben, hogy odafordult hozzád Jézus, és ilyen szavakat mondott. Ne fordulj el tőle, hanem mondd: Te még rosszat nem akartál nekem, ez is biztos a javamat fogja munkálni. És légy rajta, hogy megcselekedd amit mond.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése