Oldalak

2017. november 2., csütörtök

Láss, adj, vess!





Van a Bibliában egy történet. Egy felebarátról szól. Már a neve is elgondolkodtató: félig barát. Mit tett ez az ember a másikért, aki csak félig volt barát? Látta, hogy támadás érte ezt az ismeretlen embert, tehát észrevette. Mondhatjuk azt is, hogy volt rá szeme. Azt se tudta, hogy ki fia-borja... mondanánk magyarul,  és mégis megszánta, esélyt adott neki a túlélésre, az életet látta benne, és azt akarta, hogy ne szakadjon meg élete folyása. Ezzel azt igazolta, hogy tudja: az élet Istentől származik. És védi azt, mert ezzel tiszteli Istent, az életet adót. Eszembe jut a prófécia, amit Jézusra mondtak:


"Megrepedt nádat nem tör el, a pislogó gyertya belet nem oltja ki." 
Ézsaiás 42, 3  

"Megrepedt nádat nem tör el."


 
"Mert nem gyönyörködöm a meghaló halálában, ezt mondja az Úr Isten." 
Ezékiel 18, 32 


"Élek én, ezt mondja az Úr Isten, hogy nem gyönyörködöm a hitetlen halálában, hanem hogy a hitetlen megtérjen útjáról és éljen." 
Ezékiel 33, 11   

Megnyitotta pénztárcáját egy ismeretlen senkiért, úgy hogy azt se tudta, hogy lesz-e ebből valami haszna? Visszakapja- e vagy sem? És igen, mégis adott pénzt az ellátására és még többet is, ha kell. Vagyis:


"Adjatok, néktek is adatik; jó mértéket, megnyomottat és megrázottat, színig teltet adnak a ti öletekbe. Mert azzal a mértékkel mérnek néktek, amellyel ti mértek." 
Lukács 6, 38  

Igen, Istennek ezt a szíve szerinti gondolatát is betöltötte.
Mit takar ez igazából? Aki tud adni - vissza nem várva -, annak hite van. Tudja, hogy Isten gondoskodik róla nem is akárhogyan:


"Kölcsön ad az Úrnak, aki kegyelmes a szegényhez; és az ő jótéteményét visszafizeti neki." 
Példabeszédek 19, 17  

Hogyan? Jó mértéket, megnyomottat és megrázottat, színig teltet adnak a ti öletekbe.


"És ha [csak] azoknak adtok kölcsönt, akiktől reménylitek, hogy visszakapjátok, mi jutalmatok van?" 
Lukács 6, 34  

Aki tehát ilyen kapcsolatban van Istennel, tudja, hogy amit tesz, abban Isten ott van és partner. Akkor nem nehéz jótékonykodni, adakozni, segíteni másokon, és igazából felebarátja lenni a körülöttünk lévő embereknek. Csak ismernünk kell az Igét és hogy mit mond a vetés és aratás törvényéről. Ha adsz néked is adatik....Jézus is ezt tette:

Ézs 53:10-11  
És az Úr akarta őt megrontani betegség által; hogyha önlelkét áldozatul adja, magot lát, és napjait meghosszabbítja, és az Úr akarata az ő keze által jó szerencsés lesz.
Mert lelke szenvedése folytán látni fog, [és] megelégszik, ismeretével igaz szolgám sokakat megigazít, és vétkeiket ő viseli.


Bemutatta, hogy ez működik. Higgyük el, és merjük utána csinálni! Láss, adj, vess, és Isten barátja leszel! Légy a hit embere!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése