Oldalak

2018. november 7., szerda

Jézus nem megy el melletted szó nélkül





Elgondolkodtam azon, hogy sokszor akarjuk, hogy Jézus ott legyen az életünkben, de nem teszünk érte semmit. Elvárjuk, hogy Ő tegyen. „Ha Isten, tegyen értem!“ De biztos, hogy így kell gondolkodnunk?

Nézzük Zákeust, ezt a dúsgazdag üzletembert, aki talán kétes módon szerezte a pénzét, de mindent megtehetett, és voltak barátai, családja. De még neki is voltak fizikai akadályai. Amikor Jézus arra járt, és tömeg vette körül, Zákeus nem láthatta Őt, mert alacsony termetű volt.

Mindenkinek vannak hiányosságai vagy korlátjai. Ki ebben, ki abban szűkölködik. A kérdés, hogy hogyan kezeljük ezt. Aki elfogadja és beletörődik, sőt úgy tekint magára, hogy "Nekem ennyi adatott és kész...", vagy még akár a lehetőségeit is így szortírozza, az saját magát zárja ki abból a találkozásból Jézussal, ami pedig el van készítve a számára.

Zákeus nem törődött bele a korlátjaiba.


"És igyekezék Jézust látni, ki az; de a sokaságtól nem láthatá, mivelhogy termete szerint kis ember volt. És előre futván felhága egy eperfüge fára, hogy őt lássa; mert arra vala elmenendő. És mikor arra a helyre jutott, feltekintvén Jézus, látá őt, és monda neki: Zákeus, hamar szállj alá; mert ma nekem a te házadnál kell maradnom." 
Lukács 19, 3-5



Tett valamit annak érdekében, hogy a lehetetlenségeit leküzdje. A termetét nem tudta megváltoztatni, hát felmászott egy fára. A tekintélyes, gazdag üzletember... Nem csoda, hogy amikor Jézus odaért, észrevette az erőfeszítést, észrevette az akarást. És nem ment el mellette. Hanem létrejött a találkozás. Bement Zákeushoz.
Ha akarjuk, hogy Jézus bejöjjön hozzánk, tegyünk érte! Küzdjük le az akadályainkat, lépjük meg a lehetetlent, akarjuk, hogy létrejöjjön a találkozás! Ne nyugodjunk bele a helyzetünkbe! Törjünk ki a megszokásainkból! Tegyünk valami furcsát és váratlant a Jézussal való találkozásunkért! Isten úgyis a lehetetlent bízta ránk, a lehetségessel foglalkozzanak azok, akiknek nincs hitük. Mássz fel a te eperfügefádra! És - hidd el! - Jézus nem megy el melletted szó nélkül. Áldott találkozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése